Rechterlijk Archief Oirschot, inv. nr. 144 A, 1 januari 1592 t/m 31 december 1592

63-v)
Heijlke dochter Henrick Thomas van den Oudenhoven weduwe Willem Rutgers van der Vleuten, geassisteerd door Niclaesen Dircks van den Spijker, haar hierbij gekozen voogd, doet hierbij afstand van het recht van vruchtgebruik inzake alle roerende en onroerende goederen ten behoeve van haar zoon Thomas, Peter Jan Claessen als man van Heijlken, Peter Dirck Willems als man van Dingenen en Henrick Henricks van den Snepscheut als man van Jenneken, zijnde allen kinderen van genoemde Heijlken en Willem van der Vleuten. Zij belooft alle lasten van haar kant af te handelen. Datum 17 november 1592, getuigen Spierincx en Ven.

Thomas zoon wijlen Willem Rutgers van der Vleuten verklarend dat hij 24 jaar of meer oud is, verder Peter Jan Niclaessen als man van Heijlken, Peter Dirck Willemssn. als man van Dingenen, Henrick Henricks van de Snepscheut als man van Jenneke, zijnde alle dochters van Willem Rutgers van der Vleuten verwekt bij Heijlke Henrick Thomas van Oudenhoven, beloven gezamenlijk om hun moeder Heijlke per aankomende oogsttijd, 6 lopen goede rogge te leveren Oirschotse maat, zijnde het equivalent van 2 mudde rogge die direkt en zodra er geoogst wordt moeten worden afgeleverd en verder nog zolang zij leeft zal ieder van de kinderen 3 gulden geven, in totaal dus 12 gulden per jaar die op St. Jacobsdag in de zomer moeten worden betaald en de eerste keer daarvan zal zijn per a.s. St. Jacobsdag over een jaar. Indien een van de partijen niet steeds onmiddellijk zal betalen, dan zal
64)
in dat geval Heijlke zonder vonnis de grond van diegene die dat betreft weer zelf in gebruik mogen nemen en zo lang ze leeft, mogen behouden. Moeder Heijlke zal daarnaast zolang ze leeft de buitenkamer met een koolhof (knollentuin?, JT) van 3 roeden, welke kool geplant moet worden door diegene die het huis verkrijgt, mogen gebruiken. Verder krijgt Heijlke nog een roede land in de beekhof, die ze zelf zal mogen bezaaien en bewerken. Na dood van Heijlke zal de tuin en de kamer weer terugvallen in de erfelijke boedel en toekomen aan degene die het huis heeft gekregen. Elk van de kinderen belooft hierbij om dit kontrakt na te zullen komen. Datum en getuigen als boven.

Thomas zoon wijlen Willem Rutgers van der Vleuten verklarende 24 jaar of meer oud te zijn, Peter Jan Niclaessen als man van Heijlken, Peter Dirck Willems als man van Dingenen en Henrick Henricks van den Snepscheut als man van Jenneken, broer resp. zusters van genoemde Rutger verwekt bij Heijlken dochter Henrik Thomas van Oudenhoven, hebben een wettige boedelscheiding gemaakt inzake alle goederen waarvan genoemde Heijlke als moeder vandaag afstand van het recht van vruchtgebruik heeft gedaan.

Bij deze verdeling heeft genoemde Thomas het voorste einde van het huis verkregen zijnde 2 gebonden en de toebehoren, dat zal blijven staan samen met alle grond die erbij ligt, gelegen te Oirschot, herdgang van Verrenbest, b.p. het erf van zijn vrouw Margriet, het stuk waarvan het is afgedeeld, de kinderen van Adriaen Henrick Thomas, de gemeenschappelijke straat. Uit dit erfdeel moet jaarlijks de helft van een bosch mudde rogge worden betaald aan heer Herman Pelgrims, verder nog 14 stuivers per jaar aan Pauwels
64-v)
Barholomeussn., verder nog de helft van ca. 7 oort grondchijns. Thomas moet zijn moeder in de kamer laten wonen zolang zij leeft en 3 roeden kooltuin voor haar ter beschikking stellen en nog een roede in de Beekhof Of Beethof?, JT ). Verder moet hij ook nog een half mudde rogge per jaar leveren Oirschotse maat steeds in de oogsttijd en daarnaast nog 3 gulden per jaar. Verder moet de verkrijger zorgen voor onderhoud van wegen en waterlaten en de dorpslasten betalen.

Bij deze verdeling heeft Peter Jan Niclaessen een akker verkregen, genoemd de Heicamp, gelegen in Oirschot, herdgang Verrenbest, b.p. Niclaes Goossens, Gielis Tolof Goijaertssn., Jacop Henrick Willems, een pad. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 3 gulden worden betaald aan de St. Odulphuskerk in Best, verder moet hij aan moeder Heijlke per a.s. oogsttijd een half mudde rogge leveren en gedurende haar leven elk jaar 3 gulden betalen en de dorpslasten.

Bij deze verdeling heeft Peter Dirck Willems een stuk akkerland gekregen genoemd de Braecke, gelegen in Oirschot, herdgang Verrenbest, b.p. Marike dochter Wouter Denis, Willem Ghijsbert Willems, de gemeenschappelijke straat. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 20 stuivers worden betaald aan Niclaes Dircks van den Spijker, ook nog 2 gulden per jaar aan de huisvrouw van Jan van Liemd, nog 20 stuivers per jaar aan de kinderen van Dircks van Geloven, verder nog 2 stuivers grondchijns. Hij moet zijn schoonmoeder Heijlke een half mudde rogee leveren per a.s. oogsttijd en haar elk jaar 3 gulden betalen.

Bij deze verdeling heeft Henrick Henrick van den Snepscheut de achterste helft van het huis verkregen met twee gebonten, welke twee gebonten worden afgebroken en afgevoerd en die moeten minimaal twee roeden verderop gezet worden en wel voor a.s. St. Jacopsdag. Verder heeft hij nog verkregen de helft van het land
65)
aan de kant naast de kinderen van Adriaen Henrick Thomas, gelegen in Oirschot, herdgang Verrenbest, b.p. genoemde kinderen, het stuk waarvan het is afgedeeld, de gemeenschappelijke straat. Uit dit erfdeel moet jaarlijks de helft van een mudde rogge worden betaald maat van Den Bosch aan Heer Herman Pelgrom en nog de helft van ca. 7 oort grondchijns, ook moet nog aan hun moeder Heijlke een half mudde rogge worden betaald op St. Jacobs dag a.s. en nog 3 gulden per jaar zolang ze leeft.

Genoemde erfdelers beloven deze boedelscheiding volledig na te zullen komen. Datum en getuigen als boven.

Genoemde personen behalve Peter Jan Niclaessen verkopen een halve beemd zijnde een wisselend perceel samen met Willem Ghijsberts, gelegen in Oirschot onder Verrenbest in de Schee-eijken, genoemd het veltken Verhoeven, b.p. Ghijsbert Ariens, Lambert van Taertwijck en deze beemd wordt nu verkocht aan Peter Jan Niclaessen. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te doen, behoudens een penning grondchijns. De koper moet wel een schuld van 19 gulden voor zijn rekening nemen die betaald moet worden aan Goijaerden Jan Joosten, welk bedrag genoemde Goijaert bij het belenen van deze beemd heeft voorgeschoten. Datum en getuigen als boven.

De verkopers zullen alle pachttermijnen tot a.s. Maria Lichtmisdag voor gezamenlijke rekening nemen.



Henrick Thomas van den Oudenhoven [32.774]  x  NN

Heijlke van den Oudenhoven [16.387]  x  Willem Rutgers van de Vleuten [16.386]

Thomas van de Vleuten Heijlken van de Vleuten Dingenen van de Vleuten Jenneken van de Vleuten [8193]
X X X
Peter Jan (Ni)Claessen Peter Dirck Willems Henrick Henricks van den Snepscheut [8192]